Woensdag 17 januari waren 13 kinderburgemeesters op bezoek bij minister Hugo de Jonge. In de werkkamer van de minister op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd gesproken als collega’s onder elkaar. Over kinderdemocratie, de overeenkomsten en verschillen tussen het ambt van minister en kinderburgemeester en het belang van kinderen in de beslissingen die in Den Haag worden gemaakt.
Aanleiding van het werkbezoek
Minister de Jonge had kinderburgemeesters uit heel Nederland uitgenodigd te komen vertellen over hun ervaringen en ideeën. En een inkijkje te krijgen in het werk van een minister. Dit wilden de kinderburgemeesters wel! Van Waadhoeke tot Sint-Michielsgestel, overal waren kinderen al vroeg op pad om op tijd in Den Haag te zijn.
“Wie denkt: dat vergaderen in de Tweede Kamer is ook wel iets voor mij?”
Aan tafel vertelden de kinderburgemeesters over de ideeën waar ze in de gemeente aan werken. Lucas uit Kapelle vertelde over de speelplaats voor kinderen met beperkingen die gerealiseerd gaat worden. Levi uit Leeuwarden vertelde over de blinkerbomen – wensbomen waar kinderen wensen en ideeën voor de stad kunnen achterlaten – die later dit jaar gepresenteerd worden. Isis uit Sint-Michielsgestel vertelde dat ze bezig is met verlichting van een fietspad waar veel scholieren op fietsen. En Roos uit Molenlanden deelde dat ze in de toekomst misschien wel in de Tweede Kamer wil: “Omdat ik graag met ideeën kom en dingen wil veranderen. Ik wil meer groene speeltuinen. En ik wil dat er meer wordt gedaan voor het milieu.” De minister was heel geïnteresseerd en stelde veel vragen: hoe de verkiezingen waren verlopen, hoe vaak er met de burgemeester wordt gesproken en of er ook met een kindergemeenteraad wordt vergaderd. Waarop de minister uitlegde hoe het vergaderen in Den Haag gaat.
“Wat doet u als minister voor kinderen?”
Natuurlijk hadden alle kinderburgemeesters ook vragen voor de minister. Keysha uit Dordrecht vroeg wat de minister voor kinderen doet. En Vera uit Aalsmeer was benieuwd of de minister het belangrijk vindt dat kinderen meedenken. De minister antwoordde: “Het is heel belangrijk om bij alle beslissingen die je als minister neemt te bedenken: hoe zou dit uitpakken voor kinderen? Voor de volgende generatie? Bij alle beslissingen denk ik hierover na. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met de Nota Ruimte. We denken na over hoe Nederland eruit gaat zien in 2030, in 2050 en in 2100. Die keuzes maak je voor de volgende generaties en die moet je maken met kinderen aan tafel. Ik zorg er daarom voor dat we ook met kinderen praten.” Levi vroeg of er een Derde Kamer bestaande uit kinderen zou moeten komen. De minister vertelde dat volksvertegenwoordigers al de verantwoordelijkheid hebben om aan het belang van kinderen te denken: “In de Grondwet staat dat volksvertegenwoordigers moeten handelen vanuit het algemeen belang. En als je kijkt naar wat goed is voor kinderen, dan kijk je naar het belang van iedereen.” Waarop de minister de kinderburgemeesters heeft meegenomen om een kijkje te nemen in het officiële boek van de Grondwet.
“Hoe kan ik als kind meedenken?”
Malaika uit Alkmaar vroeg zich af of de minister nog tips had voor het meedenken als kind. “Hoe kan ik als kind meedenken voor een betere samenleving en democratie?” De minister vertelde: “Door kinderburgemeester te worden. Dat is een heel goed idee. Of door vrijwilligerswerk te doen, of mee te denken met de gemeenteraad als ze besluiten nemen. Er zijn heel veel mogelijkheden om mee te doen. Als je het leuk vindt, moet je het gewoon doen.”
Na nog een bezoekje aan de bovenste verdieping van het gebouw kwam het werkbezoek tot een eind. Het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters is minister De Jonge dankbaar voor de uitnodiging en het geslaagde werkbezoek. De kinderburgemeesters vertellen graag meer over de ervaring op de aanstaande Landelijke Dag van Kinderburgemeesters. Voor aanmelding ga naar: www.kinderburgemeesters.nl/aanmelden-ldvk-harderwijk
Tot 23 maart in Harderwijk!